Ik wil een intake -->
 

Opgelder: Royale woningen aan de Scheggertdijk

eenvoudig hoofdvolume royale woning scheggertdijk
jan 03 2024

Opgelder: Royale woningen aan de Scheggertdijk

De gemeente Lochem geeft in 2024 kavels uit aan de Scheggertdijk te Almen waar royale woningen gerealiseerd kunnen worden op het plan “Opgelder”. De kavels zijn ruim in opzet en bieden de mogelijkheid tot vrijstaande woningen tot 1500 kubieke meter. De kavels van Opgelder worden via Nieuw Wonen Achterhoek uitgegeven waarbij een ieder vrij is in de keuze tussen architect en ontwerp. Bij 01 Architecten Enschede denken we graag met u mee om uw droomwoning te realiseren op deze unieke plek in de gemeente Lochem.

Locatie

Op de voormalige bedrijventerrein is er door de gemeente Lochem plaats gemaakt voor een zevental royale woningen. De locatie ligt ten noorden van het Twentekanaal en is onderdeel van een zogeheten Bos- en landgoederenlandschap. Dit is ook een van de redenen waardoor hier 7 royale woningen kunnen worden gerealiseerd, aansluitend bij een landgoed. Ook nieuwe houtwallen die bij het kavelplan behoren versterken deze structuur. Hierdoor ontstaan kleine kamers waarbinnen een prettig woonklimaat georganiseerd kan worden. De individuele kavels liggen tussen de 3300 vierkante meter tot 8000 vierkante meter. Met dit plan streeft de gemeente Lochem naar een versterking van de kernkwaliteiten.

voorgevel vrijstaande woning scheggertdijk almen royale woning

 

Het realiseren van een woongebied dat aansluit bij het groene buitengebied is het belangrijkste uitgangspunt geweest. Het sterkte oorspronkelijke groene karakter van het gebied is een belangrijke inspiratiebron voor deze nieuwe ontwikkeling. Het plangebied moet een meerwaarde opleveren voor de omgeving als ook een aantrekkelijke woonplek. De zeven nieuwe royale woonkavels worden ontsloten door een centrale in en uitrit. De hoofdgebouwen staan minimaal 10 meter uit elkaar waardoor er een ruime opzet wordt gerealiseerd met voldoende privacy. 3 van de 7 kavels krijgen extra aandacht vanwege hun ligging. Dat zijn de 2 woningen direct aan de toegangsweg, en gelden als een soort poort voor het achterliggende gebied. Ook de woning aan het eind van deze toegangsweg behoord tot het ensemble van blikvangers.

nieuwbouw woning gemeente lochem vrijstaand

Beeldkwaliteit van de royale woningen

De gemeente Lochem heeft een beeldkwaliteitsplan opgesteld. In dit plan zijn er verschillende aspecten vastgelegd zodat deze royale woningen in harmonie bij elkaar kunnen staan en zo een prettig leefklimaat markeren. Deze beeldkwaliteit ligt voor een deel vast in de uiterlijke verschijningsvorm, maar gaat ook in op kleur en materialisatie.

 

Royale woningen  in uiterlijk

Niet elke vorm is mogelijk in dit ensemble aan de Scheggertdijk. De zeven royale woningen die hier mogelijk zijn hebben enkele richtlijnen waar het ontwerp aan moet voldoen. Zo zijn er 2 woningtypen te onderscheiden. Type 1 woningen liggen op een belangrijke zichtlocatie en dienen als blikvanger van het gebied. Deze woningen dienen een bijzondere, voorname uitstraling te krijgen. In de basis is het een eenvoudige hoofdvorm van één laag met een kap. De woningen met type 2 liggen verder op het kavel en spelen in op zowel de architectuur als in de inrichting van de openbare ruimte of het perceel. In dit type is ook een plat afgedekte woning mogelijk.

landgoederen vrijstaande woning goothoogte natuurlijke materialen

royale woning met plat dak en eigentijdse vormen

In algemene zin zijn de royale woningen opgebouwd uit een eenvoudige hoofdvorm en passen qua architectuur en materialisering in de landelijke omgeving. De hoofdbouw wordt al dan niet met een kap uitgevoerd binnen een kwalitatief hoogwaardige architectuur. De goothoogte dient maximaal op 4,50 meter te liggen, waarbij de bouwhoogte onder de 10,00 meter blijft. Een dakhelling bedraagt minimaal 40°.

royale schuurwoning in landelijke omgeving

Kleur en materiaalgebruik

Naast de eenvoudige architectonische hoofdvolumes kan er met kleur en materiaalgebruik meer worden benadrukt. Het materiaalgebruik bedraagt vooral natuurlijke materialen zoals steen, hout of zink. Kunststoffen worden sterkt afgeraden op de gevel. Materialen dienen ook zoveel mogelijk niet te glimmen, te zijn verglaasd of verspoten. In de dakbedekking zijn er veel mogelijkheden in landelijke materialen zoals keramische dakpannen, leiden, riet of zink.

vrijstaande royale woning scheggertdijk

In het kleurgebruik worden sterk contrasterende kleuren met de omgeving afgeraden. Bakstenen in natuurlijke tinten zoals rood, bruin of paarsrood passen binnen het plan zolang er een ruwe textuur wordt toegepast. Gladde stenen of producten uit de strengpers worden sterk afgeraden. Houten gevelbekledingen passen binnen de tinten donker groen, bruin of antraciet.

 

Processtappen tot royale woningen

Wanneer u een kavel heeft aangekocht of onder optie heeft is het wenselijk om te onderzoeken of uw droomwoning hier kan worden vormgegeven. Bij NiewWonenAchterhoek kunt u het actuele aanbod van de kavels vinden. Zodra u een optie heeft op een kavel kan het selecteren van een architect een logische vervolgstap zijn. In een kennismakingsgesprek met uw architect kunt u de ruimtelijke wensen in kaart brengen en kan hiermee een eerste schetsontwerp worden opgezet door uw architect.

 

Schetsontwerp

Met deze stap krijgt u een passend ontwerp van de ruimtelijke wensen op uw aangekochte kavel. Bij 01 Architecten Enschede beloven we dat we binnen 2 weken na opdrachtverlening een schetsontwerp kunnen opleveren. Op basis van kengetallen houden onze architecten ook rekening met uw budget zodat er een beeld ontstaat wat zo dicht mogelijk bij uw wens aansluit.

Royale woning rietgedekt moderne architect

Verfijning

Natuurlijk is een schetsontwerp nog niet definitief en is er ruimte voor verfijning. Met een schetsontwerp is al wel bij de gemeente te toetsen of het voldoet aan de ruimtelijke eisen vanuit het omgevingsplan. Parallel daaraan kunt u met een goed schetsontwerp bij verschillende bouwers informeren naar de kosten.

 

Omgevingswet

Op 1 januari 2024 is de nieuwe omgevingswet in Nederland ingegaan en is het traject rondom vergunningverlening iets anders vormgegeven dan voorheen. In deze vervolgstap gaan onze architecten samen met u opzoek naar het juiste pad binnen de gemeentelijke instantie om deze royale woning te realiseren. Naast een bouwer dient u ook een kwaliteitsborger in de hand te nemen die tijdens de bouwfase de bouwkwaliteit vastlegt.

 

Met een kavel aan de Scheggertdijk bent u verzekerd van een unieke woonplek dichtbij het Twentekanaal op een ruim kavel. Onze architecten staan klaar om op deze plek uw unieke royale woning vorm te geven en u te begeleiden in het realisatieproces. Heeft u interesse in een kennismakingsgesprek waarin we de mogelijkheden onderzoeken, dan nodigen we u uit om een vrijblijvende afspraak te plannen met een van onze architecten.