Ik wil een intake -->
 

Kosten architect nieuwbouw

Kosten architect nieuwbouw

Wat zijn de kosten van een architect bij een nieuwbouwproject? Dat de bouwkosten zijn gestegen, heeft u wellicht al wel in het nieuws gehoord. Mede door de hoge energieprijzen zijn ook de grondstoffen in de bouw omhoog gegaan. Gebakken stenen en dakpannen zijn duurder geworden. In dit artikel leggen we het proces uit van nieuwbouw met een architect en wat een architect voor nieuwbouw kost. Deze kosten zijn te verdelen in 2 categorieën: Bouwkosten en stichtingskosten

Bouwkosten nieuwbouw:

Een bekende kostenpost is die van de bouwkosten. Dit zijn de kosten die je maakt bij de aannemer om de woning te realiseren. In deze kosten wordt de realisatiefase van de woning opgenomen, waarin de wanden worden afgewerkt en het dak dicht wordt gemaakt. Wanneer u gaat nieuwbouwen met een architect heeft u op verschillende manieren grip op deze kosten. Het exacte bedrag wordt berekend aan de hand van uw keuzes. Bij 01 Architecten werken we het liefst van grof naar fijn. Sommige keuzes zijn in het begin minder van belang dan andere. Zo houden we in elke fase rekening met uw budget. Afhankelijk van de keuzes die u onderweg maakt, kunnen we als architect de kosten van nieuwbouw bijstellen.

Schetsontwerpfase:

In de schetsfase rekenen we met een vast bedrag per kuub. Hoe groter de woning, hoe hoger de bouwkosten liggen. Deze kuubsprijs baseren we op het gemiddelde van wat we in het afgelopen jaar, in de regio waarin u plannen heeft voor nieuwbouw, tegen zijn gekomen. We houden standaard rekening met een luxe afwerkingsniveau, passend bij onze markt. Hierdoor zitten er veel componenten in die we in de huidige bouwstandaard terug vinden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld standaard vloerverwarming, een warmtepomp, gestucte wanden en plafonds en kwalitatief hoogwaardige bouwmaterialen.

De vormgeving van het ontwerp is hierbij dan minder van belang. Deze fase geeft een eerste indicatie van het ontwerp. De definitieve kosten voor een architect bij nieuwbouw worden in de volgende fases naar boven of naar beneden bijgesteld.

Heeft u bouwplannen en heeft u interesse in een eerste schetsopzet? Voor een vast bedrag kunnen wij een schetsontwerp voor u maken, zodat we daarna eventuele verdere keuzes kunnen maken. U kunt hiervoor een vrijblijvende afspraak inplannen via ons contactformulier.

Voorlopige ontwerpfase:

Vaak laten we een bouwkosten deskundige meekijken met het eerste ontwerp. Wanneer het ontwerp voor 80% bij u aansluit, vragen we een marktpartij om een kostenraming te maken voor het ontwerp. Hierin wordt de constructieve opzet meegenomen op basis van kengetalen. Een complexe dakvorm is bijvoorbeeld vaak duurder door de arbeid dan een kubistisch ontwerp. In deze fase krijgt u een beter beeld van de bouwkosten voor de nieuwbouw bij een architect. Het voordeel hiervan is dat u nog niet vastzit aan een bouwende partij en hierbij nog vrije keuzes kan maken. Is het budget hoger, dan kunnen we onderzoeken of de vorm iets anders kan. Maar het kan ook iets ruimer worden opgezet als de kosten meevallen. Bij een architect bent u daarbij vrij om zelf de kosten voor de nieuwbouw te beheersen.

Bouwaanvraag fase:

De bouwkosten voor de nieuwbouw worden bij een architect steeds duidelijker in de bouwaanvraag fase. Ook wel het definitief ontwerp genoemd. Inmiddels hebben we ook advies ingewonnen voor de verschillende installaties en ook hierin kunnen nog keuzes gemaakt worden. Doordat er op technisch gebied meer keuzes worden gemaakt, kunnen de bouwkosten ook beter worden vastgesteld.

Stichtingskosten:

Naast de bouwkosten, is het ook van belang om te kijken naar de stichtingskosten, als het gaat om nieuwbouw. Een architect kan u hier goed in adviseren. Onder de stichtingskosten worden alle kosten verstaan die met nieuwbouw te maken hebben. Zo moet u bijvoorbeeld denken aan de aankoop van de locatie. Dit zijn vaak kosten per m2. Naast deze grondkosten zijn er ook realisatiekosten. Onder deze kosten zien we posten terug als adviseurs, aansluitkosten en financieringskosten,  of kosten voor interieur- en tuininrichting. Kosten die van belang zijn voor de nieuwbouw van uw droomwoning en waar u bij een architect over wordt geïnformeerd.

Adviseurskosten:

Voordat de plannen van uw nieuwbouwwoning helemaal definitief zijn, heeft u enkele adviseurs gesproken. Als architect zijn wij één van de partijen. De kosten voor een architect liggen bij ons rond de 3,5% van de bouwkosten. Naast een architect, heeft u zeker een constructeur nodig die u kan adviseren over de stabiliteit en draagkracht van de woning. Dit advies kost gemiddeld tussen de 5.000,- en 10.000,- euro.

Kosten gemeente;

Een bouwvergunning aanvragen bij de gemeente kost ook geld. Hiervoor rekenen gemeenten Leges. Deze bedragen liggen landelijk gemiddeld rond de 3% van de bouwkosten (excl. BTW). Daarnaast heeft u ook te maken met enkele aansluitingskosten zoals elektra, water en riool. Bij elkaar ligt dat rond de 3.000,- euro. Geen grote kostenpost op het hele budget, maar wel vervelend wanneer er niet aan gedacht is.

Overige kosten nieuwbouw:

Financieringskosten rondom de Hypotheek zijn ook belangrijk om mee te nemen in de stichtingskosten. Tot slot is het belangrijk om ook budget te reserveren voor de inrichting van de woning. Denk hierbij aan meubels, vaste inrichting door een interieurbouwer, het tuinontwerp en de aanplanting hiervan, etc.

Wat kost een architect nieuwbouw?

Wanneer u plannen heeft voor nieuwbouw en u wilt vooraf een beeld krijgen van de kosten, dan kunt u het best bij een architect terecht. Samen kunnen we uw wensen bespreken en hierbij de mogelijke kosten in beeld brengen. Het ontwerpproces bij een architect is in het begin wellicht het meest prijs onzeker, maar biedt u wel veel vrijheid in de keuzes. Doordat we van grof naar fijn werken, kunnen we veel grip houden op de kosten. Daarnaast kan een architect ook de verschillende scenario’s in beeld brengen met de kosten voor uw nieuwbouwplan. Zo krijgt u een transparant overzicht van de elementen waar u voor betaalt. Wilt u meer weten over de bouwkosten en wilt u met een architect van ons om tafel om uw nieuwbouwplan te bespreken? Maak dan vrijblijvend een afspraak via ons contact formulier en krijg grip op uw bouwkosten.