Ik wil een intake -->
 

Herontwikkeling voormalig bedrijventerrein

herontwikkeling voormalig bedrijventerrein
mrt 01 2024

Herontwikkeling voormalig bedrijventerrein

Veel dorpen en steden kennen de locaties wel; een relatief klein bedrijventerrein nabij het centrum. Lastige gebieden om de bedrijvigheid voort te zetten en vaak een unieke kans voor een herontwikkeling voormalig bedrijventerrein tot bijzondere woningen op een unieke locatie. Dichtbij de faciliteiten die het centrum te bieden heeft. Op de locatie van de voormalige bakkerij Drost in het centrum van Zuidwolde hebben we dan ook gekeken naar de ontwikkelmogelijkheden. De voormalige Bakkerij en de gemeente De Wolden hebben een kavelpaspoort opgesteld en dat was ons vertrekpunt. Deze ontwikkeling hebben we samen met WVG ontwikkeling uit Meppel opgepakt en uit een selectie van 4 partijen heeft ons plan de eindstreep gehaald. De locatie kenmerkt zich door de parkachtige setting en volwassen bomen langs de weg. En juist die groene plek maakt het een fijne woonomgeving.

 

Herontwikkeling met  een gevarieerd karakter

01 Architecten is uitgenodigd om op de fraaie locatie van Bakkerij Drost een passend plan te ontwerpen wat aansluit bij het karakter van Zuidwolde. We hebben ervoor gekozen om de doorgaande route aan de zuidzijde van de locatie te handhaven om de dorpse uitstraling in stand te houden in deze herontwikkeling voormalig bedrijventerrein.

 

De wigvormige groene ruimte tussen de patiowoningen en twee-onder-één-kapwoningen biedt een interessante koppeling met de oostelijk gelegen buurt. In deze parkachtige groene zone kunnen speelaanleidingen geplaatst worden. Het parkeren vindt zoveel mogelijk aan de randen van het plan plaats. Hierdoor ontstaat een groen woongebied en krijgt de wigvormige groene invulling de maximale breedte.

De bebouwing in het plangebied heeft een sterke relatie met het voormalige gebruik. Er is gezocht naar een comfortabel woonklimaat met een onderlinge samenhang. Zo is de materialisatie en detaillering doorgetrokken in de 3 verschillende bouwtypes. Het wooncomfort is ook doorgezet in het materiaalgebruik door voornamelijk onderhoudsarme materialen toe te passen. Een afwisseling van zwarte accenten met fris witte gevelvlakken levert een eigentijds beeld op.

 

Het appartementengebouw

De vorm van het appartementengebouw refereert sterk aan de voormalige bakkerij. Het gebouw is ontworpen met 2 appartementen op de begane grond en 2 appartementen met een verdieping. De appartementen op de begane grond hebben een eigen tuin rondom. De dakterrassen van de appartementen op de verdieping bevinden zich aan de achterzijde. Hierdoor ontstaat een sfeervolle en eigentijdse invulling die recht doet aan de historie en oorspronkelijke bebouwing.

herontwikkeling voormalig bedrijventerrein appartementengebouw

Levensloopbestendige ontwikkeling

De patiowoningen maken wonen en slapen op de begane grond mogelijk. Deze patiowoningen zijn daarin ontworpen met een levensloopbestendige gedachte. De opbouw biedt ruimte voor een 2 tal kamers een een mogelijke badkamer, zodat het ook ingericht kan worden voor een eengezinswoning. De opbouwen refereren met de schuine afknotting aan de industrie van weleer. Om dit industriële karakter te benadrukken is gekozen voor een donkere, hoge opbouw. De witte lage onderdelen verfrissen het beeld en zorgen voor balans.

ontwikkeling woningbouw levensloopbestendig gelijkvloers

De twee-onder-één-kap woningen

De twee-onder-één-kap woningen hebben een speels uiterlijk. Door de dwarskappen en gespiegelde opzet ontstaat er een kop en een staart van deze bebouwing. Daarnaast verspringen de volumes ten opzichte van elkaar. Er is voldoende ruimte om aan de achterzijde een fraaie privé tuin mogelijk te maken. Hierdoor wordt de kwaliteit van de openbare groene wig aan de voorzijde vergroot. Parkeren kan hier op eigen terrein via de ontsluiting aan de Zuider Esweg. Zo is de parkachtige groene ruimte auto luw gemaakt. 01 Architecten is specialist in wonen. Naast ontwikkelingen zijn we ook actief in de particuliere woningmarkt. Op deze locatie komt onze ervaring goed naar voren. We zijn trots op het resultaat en zien dit als een verfraaiing en versterking van Zuidwolde.

herontwikkeling voormalig bedrijventerrein 2onder1kapwoning

 

Zelf een herontwikkeling voormalig bedrijventerrein?

Enthousiast geworden van dit plan? Er zijn nog enkele woningen in de verkoop bij Hentenaar Makelaardij. Loopt u deze kans net mis maar heeft u zelf een voormalige bedrijfslocatie zonder functie en wilt u de mogelijkheden onderzoeken voor de herontwikkeling? Maak vrijblijvend een afspraak met 01 Architecten Enschede en we verkennen de mogelijkheden.