Ik wil een intake -->
 

BENG en Nieuwbouw

BENG Nieuwbouw
feb 19 2021

BENG en Nieuwbouw

BENG staat voor Bijna Energie Neutraal Gebouw. Het zijn nieuwe richtlijnen om de woningbouw te verduurzamen. Tot 2021 moest een woning voldoen aan een bepaalde norm voor de Energie Prestatie. De eis van de energieprestatiecoëfficiënt is sinds de jaren 2012 steeds lager gelegd om de woningbouw te verduurzamen. Met de BENG normering komen er 3 nieuwe criteria waaraan een gebouw moet voldoen. Voor de woningbouw komt er nog een extra norm bij, namelijk de mate van opwarming in de zomer. Veel onderwerpen waar we rekening mee moeten houden.

Bij 01 Architecten Enschede hebben we ons verdiept in deze nieuwe regelgeving zodat we u als opdrachtgever hier over kunnen adviseren. Sommige keuzes zijn van belang in het ontwerp, en andere waarden kunnen we verder in het bouwproces oppakken. Doordat we goed weten welke impact deze maatregelen hebben kunnen we u in een vroeg stadium een passend advies geven. Hiervoor hebben we kennis genomen van NTA8800 & de ISSO 82.1. De documenten waarin alle regels staan uitgeschreven.

Heeft u nieuwbouw plannen? neem dan een kijkje op onze referentie pagina van eerder gemaakte ontwerpen.

 

BENG indicatoren

Een Bijna Energie Neutraal Gebouw wordt getoetst op een aantal indicatoren. Voordat een gemeente een omgevingsvergunning kan verlenen voor de bouw van een woning moet aan alle indicatoren worden voldaan. In dit Artikel leggen we de belangrijkste kenmerken van deze indicatoren uit. Deze indicatoren worden in de praktijk de BENG1, BENG2 en BENG3 normering genoemd. Voor Woningbouw komt er nog een TOjuli eis bij.

BENG1

Hiermee wordt de maximale energiebehoefte per vierkante meter gebruiksoppervlakte per jaar vast gesteld. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar het is een eis welke aangeeft hoeveel energie een gebouw zou mogen verbruiken. Hoe groter de woning, hoe groter deze waarde ook zal worden. Doelstelling: de energie behoefte van een gebouw beperken. Deze indicator wordt bepaald door:

In de huidige bouwcultuur is hier goed aan te voldoen. Zeker in het hogere segment zijn we al gewend om te bouwen met hoge kwaliteit. Een stevige isolatie dikte, extra aandacht voor luchtdicht bouwen zodat er geen onnodige warmteverliezen komen.

BENG2

Deze indicator beperkt de vraag van fossiele energie. Het is een deel van de behoefte. Installaties werken steeds meer op elektrische energie, zoals een warmtepomp. Energie die we zelf op kunnen wekken. Verwarming van de woning werkt daarbij met een lage temperatuursysteem zoals vloerverwarming. Het doel van deze eis is het beperken van fossiele brandstoffen in de woningbouw.

BENG3

Dit is een indicatie van het aandeel hernieuwbare energie. In de praktijk zie je dit terug in de installaties. De gemakkelijke gedachte is een heel dak vol met zonnepanelen om zelf hernieuwbare energie op te wekken. Er zijn ook andere oplossingen door installaties te kiezen die energie hergebruiken. Vaak praten we dan over installaties met een warmte terug winning. Denk aan ventilatie systemen met WTW. Maar ook ingrepen als zonwering, waarin je kunt voorkomen dat de woning te warm wordt in de zomer, maar wel op kan warmen in de winter. Daarmee komen we ook op de laatste indicator.

TOjuli-max

Deze eis beschrijft de maximale temperatuuroverschrijding in de maand Juli. Deze waarde wordt snel overschreden wanneer er grote glasvlakken op het zuiden zijn georiënteerd. Wanneer er een koelsysteem in de woning wordt geïnstalleerd wordt er automatisch aan deze norm voldaan.

Andere maatregelingen zijn bijvoorbeeld screens of lamellen op deze bewuste glasvlakken.

Een maatregel die in praktijk goed is op te vangen. De uitstraling en de kosten spelen hier een belangrijke rol.

Voorbeelden die wij hebben toegepast in relatie tot de architectuur: Zonwering op de gevel bij grote glasvlakken:

lamellen zonwering BENG TOjuli

Zonwerende lamellen in open en dichte stand

sunshield zonwering TOjuli BENG

Over de invloed van BENG op de nieuwbouw is nog veel meer te vertellen. bij 01 Architecten Enschede adviseren we u hier graag over. Samen met u kunnen we concreet naar uw bouwplannen in kaart brengen en in een vroeg stadium rekening houden met de eisen rondom BENG, zodat u straks kan beginnen aan uw droom bouwproject.

Heeft u aanvullende vragen of wilt u weten welke invloed BENG eisen op uw nieuwbouw plannen heeft? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en laat u adviseren.