Neem contact met ons op >
 

Bouwen in de stad

moderne stadsvilla twente roombeek
jul 02 2021

Bouwen in de stad

Bouwen in de stad geeft in tegenstelling tot het buitengebied vaak een beperkte ruimte. De oppervlakte van het perceel liggen vaak tussen de 100 en 150 vierkante meter. Een oppervlakte waar je een ruim woon programma op kan projecteren. Echter zijn er ook kavels bij die bijzondere hoeken mee krijgen door de kadastrale verdeling. Deze kadastrale percelen maakt dat het bouwen in de stad een grotere uitdaging wordt.

De uitdaging van bouwen in de stad

Dat bouwen in de stad een uitdaging kan zijn leggen we in dit artikel graag uit. Een uitdaging die de architecten van 01 Architecten Enschede graag met u aangaan om een bijzondere woning op een door u gekozen kavel te ontwerpen. Deze uitdaging bestaat uit enkele onderdelen die elke keer weer aan bod komen. Om succesvol te bouwen in de stad moet er een antwoord worden gevonden op deze onderdelen.

 

Het kavel

De vormgeving van het kavel is een van de eerste uitdagingen die opgelost moeten worden. Het helpt wanneer de kavel een grotendeels rechthoekige vorm heeft. Maar in de stad komen er op kruispunten ook vaker kavels voor die meer in een driehoek zijn georiënteerd. Een basisvorm die voor een woning niet heel geschikt is.  Hoe meer schuine kavel grenzen hoe lastiger een rechthoekig woonprogramma hier binnen valt. Een goed concept past in de architectuur kan hier een bijzondere woning realiseren.

 

 

Oriëntatie in de stad

Naast de vormgeving is de oriëntatie van de kavel ook van belang. De omgeving is gegeven en daarmee de plek van de woning ook. Belangrijke vragen zijn dan: waar komt het terras, waar komt de (woon)keuken, waar komt de woonkamer of aan welke zijde bevindt zich de hoofdslaapkamer. Vaak zijn dit belangrijke ruimten in de woning die van invloed zijn op de oriëntatie. Uitzicht en inkijk zijn daarbij ook belangrijke thema’s in de stad.

 

Bouwhoogte in de stad

De oppervlakte van het kavel in de stad is vaker beperkt. Om toch voldoende wooncomfort te bieden is de bouwhoogte vaak veel hoger dan gemiddeld in het buitengebied. Door deze bouwhoogte kun je tot wel 4 bouwlagen realiseren of juist extra hoogte aan een ruimte meegeven. Dit geeft unieke kansen voor uw woning in stad. Een grotere verdiepingshoogte geeft een royaal gevoel op de begane grond. Door de vloervelden op verschillende niveaus te leggen krijg je een splitlevel woning waardoor er weer nieuwe kansen liggen in het ontwerp. De bouwhoogte bied ook mogelijkheden tot een dakterras met vrij uitzicht over de wijk.

 

Gevel materiaal

Bij het bouwen in de stad zien we dat de geveluitstraling voor veel individualiteit kan zorgen. Het hoeft allemaal niet meer zo gelijkwaardig. Woningen krijgen een eigen uitgesproken karakter, iets waar de opdrachtgever dus vrijer in is. Daarbij is het goed om te kijken naar het beeldkwaliteitsplan. Soms worden er regels gegeven over het materiaalgebruik, de orde van openingen in de gevel etc. De architecten van 01 Architecten Enschede kunnen u hierbij goed adviseren en met verschillende voorstellen komen. Wanneer u zelf referentie beelden heeft is het ook goed om deze met een architect te delen.

 

Heeft u een kavel in de stad in optie of gekocht en heeft u zin om te bouwen in de stad? 01 Architecten Enschede helpt u graag bij het vinden van de antwoorden voor uw kavel en gaat samen met u dit proces aan. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek.