Neem contact met ons op >
 

De details maken het verschil

Stadsvilla detail
jan 21 2021

De details maken het verschil

Een moderne stadsvilla wordt gemaakt met het detail. Een fraaie villa waarin de bekende details net even anders worden gepresenteerd. Met een minimalistische benadering is er een strakke, maar ook een speelse levendige villa gerealiseerd. Bij 01 Architecten Enschede denken we graag mee over het detail. We stellen ons steeds de vraag hoe het detail het ontwerp kan versterken. Het detail maakt het verschil en geeft de stadvilla zijn unieke uitstraling.

Details van de gevel

stadsvilla detail gevel

In dit voorbeeld is de gevel uit één soort baksteen opgetrokken. Vaak wordt het dan eentonig en misschien zelfs saai. Door verspringend metselwerk en verschillende metselverbanden, wordt er op een subtiele wijze dynamiek gecreëerd in de gevels. Naar voren liggende stenen geven vorm aan kaders en definiëren de achterliggende verdiepingen. Naast de details in het metselwerk, zorgen de extra diepe kozijnen ervoor dat de gevel nog meer naar voren springt. Extra hoge kozijnen zijn verborgen achter de gevelstenen waardoor alleen het glas te zien is. Hiermee wordt meer lichtinval gecreëerd bij dezelfde gevelopening.

het detail van het kozijn

Stadsvilla detail

Een voorbeeld van een fraai detail is het kozijn dat diep terug ligt in de gevel. Zeker in combinatie met metselwerk geeft dit een tal van mogelijkheden. Zoals de dubbele enkel steens uur in onderstaande foto. In verschil met het raam links boven de foto, waar een steens muur is toegepast. Het detail van de doorlopende voeglijn maakt het accent bijzonder. Door de plaatsing van de kozijnen verdiept in de gevel ontstaat een verassend en dynamisch schaduwspel op de gevel.

Verbijzondering materiaal

verbijzondering metselwerk

Sommige bouwmaterialen zijn op het eerste gezicht eenvoudig en misschien saai. In metwelwerk heb je wel veel structuren en texturen, maar ook door de toepassing kun je het fraaier detailleren. Zo hebben we bij deze villa sommige stenen iets meer naar voren getrokken. Vanaf een afstand lijkt het eenzelfde gevelbeeld, maar hoe dichter bij je komt hoe meer detail zichtbaar wordt. Door deze verspringing en het schaduwspel krijgt deze gevel een verbijzonderd detail.

 

01 Architecten Enschede

Heb je bouwplannen en ben je benieuwd hoe het detail jouw nieuwbouw woning kan versterken? neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking. Wij hebben veel ervaring op het gebied van particuliere woningbouw en alle details die daarbij komen. Naast bouwkundige details hebben we ook oog voor een gedetailleerd proces. Wil je meer informatie over het proces bij een architect? Lees dan hier verder!