Ik wil een intake -->
 

Milieubewust ontworpen schuurwoning

kavels enschede leuriks
nov 04 2022

Milieubewust ontworpen schuurwoning

Sedumdak op milieubewuste schuurwoning

Milieubewust bouwen wordt steeds actueler in de bouwsector. Van stikstofcrisis tot milieu inclusief ontwerpen. De bouwsector gaat veranderen in de komende jaren. Maar met de grote vraag naar nieuwbouw woningen liggen hier ook kansen voor uw project. Want milieubewust bouwen is al lang niet meer saai.

 

Milieubewust bouwen

We hebben allemaal de berichtgeving rondom het milieu en de bouwsector meegekregen. en dan heb ik het nog niet eens over een stikstofcrisis. Elke woning krijgt een energielabel welke de energieprestatie van de woning aangeeft. In de nabije toekomst zullen woningeigenaren steeds meer moeten doen om dit label zo hoog mogelijk te krijgen. Woningen worden gasloos en de elektriciteitsvraag wordt steeds groter. Tegelijkertijd zien we de energieprijs stijgen en worden de maatregelingen om de energievraag naar beneden te krijgen steeds relevanter. Maar milieubewust bouwen gaat niet alleen over een laag energiegebruik.

Milieubewust bouwen gaat naast een laag energieverbruik ook over het gebruik van materialen en het leefklimaat. Een gezond binnenmilieu is van groot belang. Denk hierbij aan voldoende ventilatie en daglicht.  Ook het gebruik van materialen wordt steeds belangrijker. Duurzame materialen zijn niet alleen materialen die hernieuwbaar zijn, maar hierbij kunt u ook denken aan het hergebruik van materialen.

Nieuwbouw woningen moeten voldoen aan de eisen van de BENG. Dit gaat voornamelijk over het energieverbruik van uw nieuwbouw woning. Daarnaast wordt er bij een vergunningsaanvraag gevraagd over een milieuprestatieberekening. Hierbij worden de kosten van de gebruikte materialen in beeld gebracht en zien we de eis hier steeds scherper worden.

Op de website van de Rijksoverheid is er meer te lezen over de regelgeving rondom milieubewust bouwen.

Een grote kans voor architecten dus om deze regelgeving te gebruiken om fraaie ontwerpen te maken voor uw nieuwbouwwoning.

Milieubewust ontwerpen

Milieubewust bouwen begint al bij het ontwerp. De oriëntatie van de woning ten opzichte van de zon en de vraag waar openingen te plaatsen in de gevel. Grote glasvlakken op het noorden verliezen veel warmte, terwijl er ook een gratis warmte door de zon binnen komt. Door overstekken toe te passen, uitstekende delen van het dak, kan je de inval van de straling van de zon reguleren. In de zomer staat de zon immers hoger dan in de winter. Een goed geïsoleerde bouwschil is ook een thema wat steeds belangrijker wordt. Nieuwbouw van de laatste jaren is al een stuk energiezuiniger dan in het einde van de vorige eeuw. Milieubewust ontwerpen heeft ook te maken met het gebruik van materiaal. Lokale materialen hebben minder impact dan materialen welke de hele wereld over moeten reizen.

Groene daken

sedumdak veranda schuursteen architect buitengebied nieuwbouw

Een fraaie oplossing voor een milieubewust dak is een sedumdak. Deze groene dakbekking heeft een positieve invloed op de isolatiewaarde van het dak. Met name in de zomer helpt een groen dak om de woning tot wel 4 graden koeler te houden. Doordat de planten op het dak ook bevriezen heeft het in een strenge winter geen extra effect. Hierdoor is een goede isolatie onder het groene dak nog steeds van belang. Een groen dak draagt zeker bij aan de biodiversiteit doordat er kleine plantjes op het dak liggen heeft het een positieve invloed op de dieren rondom huis.

Er zijn ook verschillende subsidies voor een groendak te krijgen, waarmee de bouwkosten weer iets lager uitkomen. Deze subsidie kan wel oplopen tot 40 euro per vierkante meter. Afhankelijk van de gemeente of het waterschap waar u gaat bouten. Ook verzekeringsmaatschappijen denken mee in een milieubewuste bouwomgeving door korting te geven op de verzekering.

Houten gevelbekleding

Sedumdak milieuinclusief houtengevelbekleding schuurwoning architect enschede

Hout is jarenlang een onderhoudsgevoelige gevelbekleding geweest. Denk hierbij aan het schilderwerk. Met nieuwe methoden wordt het hout steeds onderhoudsarmer. Door Europees naaldhout te gebruiken hoeft het hout ook niet ver te reizen voor het bij u aan de gevel zit. Dit naaldhout wordt thermisch gemodificeerd, ook wel gekookt, zodat het hout langer meegaat een meer kleurvast is. Hierdoor gaat het product veel langer mee. Gras wood wide heeft hier een mooie gevelbekleding geleverd.