Neem contact met ons op >
 

Prijszekerheid bij de Architect

Prijszekerheid kubieke meter prijs
nov 26 2021

Prijszekerheid bij de Architect

Wanneer u zich oriënteert op een nieuwbouw woning is prijszekerheid waarschijnlijk een thema. Bij 01 Architecten Enschede zien we steeds vaker dat opdrachtgevers erg opzoek zijn naar deze prijszekerheid en daarom eerder bij een catalogus bouwer terecht komt. Hierbij is het product al bekend en zijn er nog enkele opties te kiezen, maar is de prijszekerheid vooraf bepaald. Maar ook bij 01 Architecten Enschede kunt u goed sturen op prijszekerheid, maar u volgt dan een ander proces. In dit artikel gaan we in hoe het proces er bij ons uitziet en hoe we hier sturen op prijszekerheid.

 

Schetsontwerp

Bij het maken van een schetsontwerp houden onze architecten rekening met uw wensen voor ruimte, maar ook met uw budget. De prijszekerheid die we dan kunnen bieden is het ontwerpen op een gemiddelde kubieke meter prijs. De prijs die u voor het bouwen van 1 kubieke meter betaald. Binnen deze kubieke meter prijs spelen veel factoren een rol. Factoren die in het begin van een proces nog niet bekend zijn. Denk hierbij aan de keuzes voor het afwerkingsniveau of materiaalgebruik, maar ook over keuzes zoals deuren, deurklinken en plinten. Onze ervaring met het hogere segment afwerkingsniveau geeft een prijszekerheid om binnen een bepaalde bandbreedte te starten.

Schetsontwerp kubieke meter prijs

 

Prijszekerheid in het proces.

Nadat er een schetsontwerp is  gepresenteerd is een logische vervolgstap om het specifieke ontwerp te toetsen bij een bouwkosten deskundige. Vorm, en materiaalgebruik kunnen van invloed zijn op de bouwmethodiek, en daarmee kan de kubieke meterprijs al iets worden bijgesteld. In deze fase is er een prijszekerheid te geven over de bandbreedte voor dit specifieke ontwerp. Wanneer de afgegeven prijs niet in lijn ligt met uw verwachting zijn er nog verschillende stappen te zetten.

Verminderen van Kubieke meters

Een snelle en effectieve manier is het verkleinen van het volume. De woning een halve meter minder lang maken kan al snel 10.000 euro. Hierbij is het heel overzichtelijk. De gemiddelde kubieke meter prijs maal het volume dat de woning kleiner wordt geeft een goed beeld van het resultaat. Op die manier kunnen we ook andersom rekenen. Wanneer we weten dat de prijs ca. 30.000 euro duurder uitvalt kun je ook uitrekenen hoeveel kuub je de woning moet verkleinen.

Elementen begroting

Een andere manier is het goed in beeld brengen van de prijsconsequentie op element niveau. Een vide bij de entree is bijvoorbeeld duurder dan een vloer op deze plek, omdat er een andere constructie benodigd is. Door elk element op prijs in te schalen kun je meer prijszekerheid creëren over de te maken keuzes. Hoe eenvoudiger de vorm hoe eenvoudiger de constructie vaak is, en daardoor kan de bouwprijs naar beneden. Ook kunnen er keuzes gemaakt worden op het afwerkingsniveau per verdieping. Binnen deze elementenbegroting kunnen we effectief sturen op deze keuzes.

Kubistische nieuwbouw villa strak kader houten delen veel glas enschede architectenbureau

Bouwprijzen

Niet overal in het land gelden dezelfde bouwprijzen. De ene aannemer rekent een hogere prijs voor dezelfde klus dan een andere aannemer. Daarom kan het voor de prijszekerheid interessant zijn om niet aan 1 bouwer in het proces vast te zitten. Wanneer er een ontwerp ligt, welke op basis van gemiddelde kubieke meterprijzen uit het recente verleden is het voor de prijszekerheid ook een optie om deze vraag bij 2 of 3 bouwers neer te leggen. Wanneer de bouwers dezelfde vraag gesteld wordt zien we vaker dat verschillende bouwers toch op een ander totaalbedrag uit komen. Om hiervan een goede vergelijking te kunnen maken is het van belang dat er om een elementenbegroting gevraagd wordt. Zo kun je de verschillende onderdelen op onderlinge prijzen vergelijken.

Prijszekerheid voor u als opdrachtgever

Met dit artikel hebben we u mee willen nemen in de mate van prijszekerheid binnen een proces waarbij u de keuze heeft. Een proces bij een architect start met een wit vel papier. Daardoor ligt het exacte eindbedrag nog niet vast en kunnen we deze als architect ook niet geven. Uw prijszekerheid in dit proces ligt vooral bij de keuzes die u gedurende het proces maakt. Onze architecten begeleiden u in dit proces en proberen deze prijs te trechteren. Hoe verder in het proces, hoe meer keuzes er gemaakt worden en hoe groter de zekerheid over de prijs.

prijszekerheid

 

Heeft u een optie op een kavel en wilt u eens met onze architecten sparren neem dan gerust contact met ons op. In een vrijblijvend kennismakingsgesprek kunnen we u nog meer vertellen over deze stappen en hoe de bouwprijs hierop van invloed is.