Neem contact met ons op >
 

Oriëntatie van je woning

orientatie woning natuur water
apr 02 2021

Oriëntatie van je woning

Denkt u na over de oriëntatie van uw woning wanneer u een bouwkavel aanschaft? Bij 01 Architecten Enschede vinden we de oriëntatie van de woning op het kavel een belangrijk advies. Vragen als; Hoe benader je het kavel? Hoe wordt het parkeren opgelost? Waar kun je mooi wegkijken? Spelen hierbij een belangrijke rol. Elke kavel heeft zijn eigen kansen en kwaliteiten.

Een van de eerste punten waar we bij 01 Architecten naar kijken als het gaat om oriëntatie is waar is het kavel gelegen. Soms zijn er kansen vanuit de locatie die ingezet kunnen worden voor een optimale oriëntatie.  Of zijn er bedreigingen waar we rekening mee moeten houden. Oriëntatie gaat zowel over de positie van de woning op het kavel, als wel om de oriëntatie van de ruimten in de woning.

Kavels nabij natuur

Ligt uw bouwkavel dicht bij een natuurgebied dan kan de oriëntatie een belangrijke factor spelen tijdens het keuze proces.

Kavels bij het water

Wonen aan het water is voor veel mensen een droom. Het water geeft rust maar is altijd in beweging. Het wonen aan open water geeft ook mooie kansen voor de oriëntatie van de woning. Bij openbaar toegankelijk water kan het mooi zijn om op uit te kijken. Leefruimten zoals een woonkeuken of woonkamer kunnen hier dan goed op georiënteerd worden. Heeft u zelf een boot of sloep dan kan dat ook een voorkeur zijn om de stallingsruimte te oriënteren op het water.

Kavels in een landgoed

De oriëntatie op een landgoed hangt vaak samen met de opzet van het  landgoed. Hier zijn vaak vaste richtingen voor de entree, of zichtlijnen van veraf. Denk maar aan de grote landhuizen zoals Kasteel Twickel of landgoed Singraven. Vanuit de omgeving zijn deze landhuizen al zichtbaar over de landerijen. In nieuwbouw plannen met een landgoed worden deze zichtlijnen ook vaak vastgelegd in het beeldkwaliteitsplan. Ook kan de oriëntatie vast liggen van de hoofdwoning met bijgebouwen. Waarbij de bijgebouwen voor de hoofdwoning werden gepositioneerd en aan weerszijden haaks op de gevel stonden. Deze positionering geeft ruimtelijke begeleiding naar het landhuis.

orientatie landgoed

Oriëntatie langs/in het bos

Wie van een bosrijke omgeving houdt kan ervoor kiezen om in het bos te wonen. Oriëntatie speelt hierbij een belangrijke rol. Zelfs op een open plek in het bos kan de hoeveelheid zonlicht op het kavel beperkt zijn door de hoge bomen. Wil je gebruik maken van zonnepanelen om aan de BENG eisen te kunnen voldoen, dan is het verstandig om daar met het oriëntatieproces al vroeg rekening mee te houden.

Oriëntatie nabij bos

Kavels in het open veld

Wonen in het open veld heeft de mogelijkheid om je op alle richtingen te oriënteren. Maar om een prettige privé zit te creëren moet er vooraf goed gekeken worden naar de oriëntatie van de bebouwing.

Oriëntatie open veld architectuur nieuwbouw

Oriëntatie in de stad

Architectenbureau_Enschede_Schalkhaar_vlakke dakpan_modern

In de stad zijn er vaak richtlijnen van waar de voorgevel moet zitten. Oriëntatie van de bebouwing speelt dan iets minder. Hier is het belangrijk om na te denken over op welke richting wil je je ruimten oriënteren. Komt de woonkamer tuingericht of juist straatgericht? Of is de keuken misschien naar beide zijden georiënteerd zodat er contact is met de straat maar ook met de tuin. Oriëntatie van de ruimten speelt ook een belangrijke rol in het gebruik. Ruimten die je liever altijd koel wil hebben, zoals bijvoorbeeld slapen, is minder logisch om op het zuiden te oriënteren.  Zeker in de zomer moet je dan altijd meer koelen, dan dat diezelfde ruimte op het noorden is georiënteerd. Door hier in de ontwerpfase goed rekening mee te houden en keuzes in te maken kun je hier winnen. Dat komt ook de energie eisen vanuit de BENG ten goede. Een woning is altijd een balans tussen een prettige oriëntatie en de mogelijkheden van het kavel.

Heeft u een kavel en wilt u met een van onze architecten sparren over uw oriëntatie mogelijkheden? Maak dan vrijblijvend een afspraak en laat u door ons adviseren.