Ik wil een intake -->
 

Nieuwbouw woning passend in stikstof beleid

Nieuwbouw stikstof realisatiefase
nov 18 2022

Nieuwbouw woning passend in stikstof beleid

De regelgeving in Nederland is erop de laatste jaren op gericht om de stikstof uitstoot te beheersen ten gunste van de Natura-2000 gebieden.  Sinds 2015 is het Programma Aanpak Stikstof (PAS) van kracht. Stikstof uitstoten is niet per definitie een probleem, zolang het maar geen depositie veroorzaakt in een natuurgebied. Voor nieuwbouw hebben we dan te maken met de bouwfase en de gebruiksfase. Bij vervangende nieuwbouw is de gebruiksfase minder relevant. Het gebruik van de woning blijft bestaan. De bouwfase is dan wel een tijdelijke piek in de stikstofuitstoot. Denk maar aan het gebruik van kranen en vrachtwagens die bouwmateriaal naar de locatie brengen. vanaf 1 juli 2021 was er een vrijstelling op de realisatiefase, waardoor hier geen berekening voor aangeleverd hoefde te worden tijdens een vergunningaanvraag. Deze vrijstelling is echter sinds 2 november 2022 van tafel geveegd door de Raad van State. Kunt u nu nog nieuwbouwen? Als architect houden we dit nieuws goed in de gaten zodat we u hier altijd bij kunnen adviseren.

 

Nieuwbouwen bij Nature-2000 gebied.

Hoe verder u gaat nieuwbouwen bij een natura 2000 gebied vandaan hoe kleiner de kans op stikstof depositie welke de grenswaarden overschrijd. De locatie waarbij u wil gaan nieuwbouwen kan dus voor een groot deel de problematiek oplossen. We merken dat wanneer er een vrijstaande woning op een afstand van ca. 4 kilometer bij een natura-2000 gebied meestal geen negatieve gevolgen heeft voor de voortgang van het nieuwbouw plan.

Stikstof emissie reduceren

Wanneer de locatie wel dichter bij een natura-2000 gebied licht zijn er verschillende mogelijkheden om de depositie te verminderen. Het gebruik van “schoner” materieel kan daarbij veel invloed uitoefenen. Hierbij moeten er wel afspraken gemaakt worden met de bouwer. Een huiskraan uit 1980 op diesel is nu eenmaal minder schoon dan een kraan uit 2015. Deze verbrandingsmotoren zijn ook verbeterd in de jaren. In het zwaarste geval kan elektrisch materieel de enige uitkomst bieden. Deze ontwikkeling komt ook steeds meer op in de bouwsector.

Nieuwbouw locatie

heeft u een nieuwbouw locatie op het oog en wilt u daar uw droomwoning realiseren? neem dan contact op met onze architecten en laat u goed informeren naar de mogelijkheden. Wij kunnen ook in een vroeg stadium met u meedenken in de haalbaarheid van uw plan. De komende jaren zal dit vraagstuk verder worden uitgewerkt en wij houden het in de gaten.