Neem contact met ons op >
 

Nieuwbouw Roombeek Enschede krijgt vorm

Nieuwbouw Roombeek Enschede krijgt vorm

 Particulier opdrachtgeverschap in Enschedese wijk Roombeek

De nieuwbouw van particuliere woningen aan de Lonnekerspoorlaan in Enschede begint steeds meer vorm te krijgen. Langzaam maar zeker ontstaat er een fraaie wand van stadsvilla’s in de wijk Roombeek. Dennis Kemper van 01 Architecten heeft in Roombeek als architect 7 woningen ontworpen. Twee van deze woningen staan aan de Roomweg. Vijf anderen staan aan de Lonnekerspoorlaan in Enschede. Al deze woningen zijn door middel van particulier opdrachtgeverschap ontworpen en gebouwd.

Diversiteit in architectuur maakt schitterende stedelijke wand

In het stedenbouwkundige plan wat gemaakt is na de vuurwerkramp van Enschede, is ruimte voor alle woonwensen. Voor elk perceel is voor elk kavel een kavelpaspoort beschikbaar. Hierin staan de eisen voor de nieuw te bouwen woningen weergegeven. Een ambtenaar en een externe architect (Pi de Bruin uit Amsterdam) toetsten alle plannen. Hierdoor werd gezorgd voor diversiteit en samenhang. En kwalitatieve architectuur! Keer op keer werd ik als architect uitgedaagd het maximale uit de opgave te halen. En zo mee te werken aan een schitterende stedelijke wand. Hoewel het af en toe frustrerend was om een keertje vaker dan gebruikelijk af te reizen naar Enschede, ben ik blij met de flexibiliteit van de klanten, de inbreng van de coördinerend architect, en al helemaal met het eindresultaat.

Particulier opdrachtgeverschap en architectuur

Iedere particulier is uniek. En iedere particulier die wil bouwen heeft andere wensen. Toch kan 1 en de zelfde architect totaal verschillende stijlen ontwerpen. In Roombeek ging het vooral om diversiteit in de gevel. Een moderne uitgespoken vormentaal met rijke detaillering werd gestimuleerd. Maar de richting van het ontwerp werd altijd door de opdrachtgever aangegeven en vertaald door de architect. Alle 7 ontwerpen zijn door Dennis Kemper in samenwerking met Anoek Burink gemaakt.

Een vrolijk eigentijd huis naast een statige klassieke woning

Een voorbeeld van uiteenlopende architectuur is te zien aan de bont gekleurde woning. De familie wilde een gezellige, eigentijdse woning. En een architectuur met een frisse uitstraling. Door de toepassing van verschillende steenkleuren door elkaar is dat goed gelukt. Omdat de mix van de stenen erg belangrijk was (en er niet van alle stenen evenveel waren), is iedere steen uitgetekend.

De buren van deze kleurrijke woning hadden een totaal andere smaakt. Ze wilden een woning met een authentiek karakter. Die refereerde aan de statige grachtenpanden uit Amsterdam. Het was een groot voordeel dat de begane grond een vrije hoogte heeft van 3,3 meter, waardoor het pand heel statig overkomt. De mooie zwarte gevel, in combinatie met fris witte kozijnen met roedes, maakt het geheel compleet.

In het ontwerp proces zijn de woningen nagenoeg gelijk ontworpen.

Particulieren kunnen hun droomwensen verwezenlijken

Ieder kavel begon met een particulier die dacht over de aankoop van de grond. De particulier kende het proces van nieuwbouw niet en wilde graag een beeld van de kosten. Bouwbedrijf Nijhuis uit Enschede heeft veel van deze klanten in een vroegtijdig stadium geadviseerd over de bouwkosten. Door een vroegtijdig schetontwerp en een stapsgewijse uitwerking ontstond er een bouwteam en wist de klant wat de bouwkosten werden.

Bent u geïnteresseerd in nieuwbouw? Neem dan vrijblijvend contact op.